dijous, 9 de setembre del 2010

Manifest unitari 11 de Setembre




Per la dignitat del poble de Catalunya i en memòria dels qui defensaren el 1707 i el 1714

La manifestació que el dia 10 de juliol va convocar Òmnium Cultural, juntament amb centenars d'associacions, sindicats i partits polítics catalans, va rebre una resposta popular massiva als carrers de Barcelona. Un milió i mig de persones van fes seu el lema "Som una nació. Nosaltres decidim".

Moltes altres persones s'hi adheriren com si hi fossin presents. Els qui viuen a les comarques de Lleida no són aliens a la manifestació majoritària de voluntat nacional expressada pels ciutadans de Catalunya.

La constatació que Catalunya és una nació (Som una nació) respon a una realitat històrica i social, així com a una voluntat de ser, ara i en el futur, avalada molt majoritàriament pels representants democràtics del poble de Catalunya al seu Parlament.

La proclamació que Catalunya és una nació, té en l'11 de Setembre una dimensió històrica indubtable. És una forma de guardar fidelitat a la memòria a les persones que defensaren els drets i les llibertats catalanes el 1707 a Lleida i el 1714 a Barcelona.

El poble català és subjecte de drets i deures. El seu autogovern es fonamenta en la voluntat popular, en els seus drets històrics i en les seves institucions seculars. És per aquest motiu que considerem inacceptable la situació actual que sembla fer impossible l'aplicació íntegra de l'Estatut del 2006 tal i com va ser refrendat pel poble de Catalunya. La segona part del lema de la manifestació (Nosaltres decidim) és un compromís que implica una acció ferma perquè ningú continuï en nom del catalans i catalanes.

Per això, no n'hi ha prou amb la reivindicació. Cal assentar les bases que possibilitin i vertebrin la decisió del poble de Catalunya.

En aquest sentit, davant aquest 11 de Setembre, les associacions, entitats, sindicats, organitzacions i partits polítics que subscriuen aquest manifest:

1- Fan una crida a totes les persones, associacions i organitzacions perquè participin en l'esforç col·lectiu que faci avançar el projecte de construcció nacional.

2- Apel·len a tot els catalans i catalanes a prendre consciència del menysteniment, quan no agressió que pateix Catalunya (amb fets tan greus com la sentència del TC o la persistència del desequilibri fiscal) per tal que siguin protagonistes de les actituds transformadores que necessita aquest moment històric, així com de l'ambiciosa exigència nacional que requereix.

3- Reconeixen el dret a decidir del poble de Catalunya i demanen als representants que sorgeixin de les properes eleccions, polítiques coherents amb aquest dret i amb el compromís nacional.

4- Es comprometen a seguir treballant el lideratge de la societat civil per restar alerta de qualsevol decisió o acció que conculqui la voluntat democràtica del poble català.

5- Reclamen ja des d'ara un tracte fiscal, polític i econòmic just que permeti a la Generalitat de Catalunya excercir l'autogovern amb una mitjans dignes i equitatius, i a la ciutadania gaudir de l'estat del benestar i dels serveis públics essencials en les condicions que es mereixen.

6- Demanem que s'aturi l'agressió que pateix Catalunya en els àmbits cultural, lingüístic i competencial per part de certs grups socials i polítics de l'Estat espanyol, que repercuteixen greument en el coneixement que es té a la resta de nacions de l'estat de la realitat catalana, alhora que frena l'imprescindible reconeixement de Catalunya dins de la Unió Europea.

Visca Catalunya!!

Lleida, 8 de setembre de 2010


CONVOCATÒRIA: Sortida a les 10'30h. davant de l'edifici del Roser (carrer Cavallers) i arribada a la Seu Vella.