dijous, 30 de desembre del 2010

Valoració de les Eleccions '10 al Parlament de Catalunya



El Parlament de Catalunya a fet un gir cap a la dreta: CiU ha aconseguit 62 diputats i el PP 18.

No hem aconseguit que les esquerres siguin majoria, no obstant això, la nostra coalició, ICV-EUiA, tot i perdre vots ha aconseguit consolidar-se. S'han perdut dos diputats i un d'ells, malauradament, ha estat el de Lleida.

Crec que la feina del Francesc Pané -al igual que la resta de diputats- ha dut a terme una tasca excepcional durant tota la legislatura. Aleshores ens preguntem: per què no ha tornat a ser escollit? Per què hem perdut vots? Des de Lleida pensem que hi ha diversos motius:

- L'avenç dels partits de dreta a Europa i, consegüentment, també a Catalunya. Potser com a refugi (equivocat) davant de la crisi.

- El desgast després de governar durant 4 anys, amb multitud de problemes i on, allò ben fet, no s'ha explicat bé a la ciutadania.

- La penalització que s'ha fet del govern de Catalunya com a conseqüència de les retallades socials realitzades pel govern del Zapatero.

- La deixadesa de PSC i ERC alhora d'apostar altre cop per l'entesa dels partits d'esquerra, fet que ha pogut influir en l'electorat provocant un vot de càstig.

Tots aquests motius, i de ben segur molts més, han provocat, tot i haver fet bastant bé el deures dins del Govern, i després d'una molt bona campanya electoral (a Lleida hem participat companys/es d'EUiA en tots els actes, repartiment d'informació, etc.) que els resultats no hagin estat els desitjats.

De veritat pensem que quan els aires de canvi corren per l'horitzó és molt difícil d'aturar-los. De res serveix la honestedat ni la feina ben feta; ni la implicació en la defensa aferrissada dels drets socials. Tanmateix, ens sentim satisfets perquè la nostra coalició ha suportat bé l'estrebada i ha mantingut 10 diputats, que continuaràn treballant en la defensa dels treballadors/es y els sectors més desafavorits de la societat, com sempre han fet fins ara.


Ana Laviña
Coordinadora d'EUiA Terres de Ponent